Overmatige eelt- en likdoornvorming kunnen veel pijnklachten veroorzaken. Het is belangrijk om de oorzaak van dit probleem aan te pakken.

Wat is eelt?

Eelt ontstaat wanneer er een grotere druk of spanning op de huid wordt uitgeoefend dan normaal. Draagt u bijvoorbeeld slecht passende schoenen of heeft u een verkeerde stand van de voet, dan staat een bepaalde plek van de voet onder druk. De huid probeert zich te beschermen tegen die druk door meer hoorncellen te produceren. Dit wordt een ook wel eelt genoemd. Op de plek waar de druk het grootst is, wordt een hard stuk huid naar binnen geduwd. Zo ontstaat er een kegelvormige kern die bij aanhoudende druk steeds groter kan worden. Dan noemen we het een likdoorn of eeltpit. Deze komen meestal voor op de tenen, aan de onderkant van de voet en soms tussen de tenen.

Oplossingen:

 • Neem onmiddellijk de oorzaak van de druk weg. Vervang uw schoenen als ze niet goed passen
 • Een likdoorn kan door een gediplomeerd pedicure worden verwijderd
 • Bij de apotheek zijn likdoorn-verwerkende middelen verkrijgbaar. Deze middelen nemen niet de oorzaak weg, maar maken het harder eelt zacht, zodat de pijn tijdelijk verminderd. Dit mag absoluut niet gebruikt worden bij mensen met diabetes of een slechte wondgenezing.

Therapiemogelijkheden van de podotherapeut:

 • Siliconen orthese (=teenstukje)
  Afwijkende teenstanden worden gecorrigeerd en/of drukplekken worden ontlast.
 • Podotherapeutische zolen
  Zooltherapie voor een betere drukverdeling onder de voet waardoor de functie van de voeten verbetert en pijnklachten verminderen en/of verdwijnen. Het eelt groeit nu minder snel aan.
 • Instrumentele behandeling
  Daarnaast dient het eelt regelmatig verwijderd te worden door een pedicure. Is de klacht zodanig dat de pedicure u niet meer kan helpen, dan behandelt de podotherapeut het eelt.

Indien u wilt weten of wij iets voor u kunnen betekenen, bieden wij u een gratis 10 minutengesprek aan bij een van de podotherapeuten van Podotherapie van der Kaa in Tilburg, Dongen, Goirle of Gilze.
Bel voor het maken van een afspraak voor een 10 minutengesprek of een onderzoek van 45 minuten naar 013-4633986.
Tarieven vindt u bijĀ tarieven en vergoeding.