Medisch Pedicure – Podotherapie van der Kaa B.V. – Tilburg

Podotherapie van der Kaa B.V.

Header afbeelding

Medisch Pedicure

Iedereen is gebaat bij een goede voetverzorging

Wist u dat:
– U in uw hele leven de aarde 2,5 keer rondloopt.
– Uw hele lichaamsgewicht op uw voeten neerkomt.
– Wanneer u pijnklachten aan uw voeten heeft, dit kan leiden tot een foutieve houding waardoor er klachten aan de heup, rug en nek kunnen ontstaan.

Wanneer u een afspraak heeft bij de medische pedicure worden uw voeten grondig geïnspecteerd.
Tijdens de behandeling van de pedicure komen uw nagels aan bod. De klachten die u hieraan kunt hebben zijn mycosenagels en ingroeiende nagels. Overtollig eelt en likdoorns worden grondig aangepakt. Na de behandeling krijgt u de nodige adviezen. Bij aanhoudende klachten kunt u doorverwezen worden naar de podotherapeut.

.

Medisch pedicure

Een medische pedicure moet bij blijven scholen om geregistreerd te blijven.

Diabetische Voet

Ruim 10% van de mensen met diabetes hebben voetproblemen of lopen risico op wonden en ulcera. Door het nieuwe beleid van de overheid wordt er voor de mensen met diabetes en een risicoprofiel, voetbehandelingen aangeboden die door een medische pedicure of pedicure met diabetische aantekening gedaan mogen worden.

Om hiervoor in aanmerking te komen is er een verwijzing van de huisarts, internist of diabetesverpleegkundige nodig om naar een podotherapeut te gaan. De podotherapeut screent de voeten waaruit een zorgprofiel voorkomt en geeft aan hoeveel behandelingen er medisch noodzakelijk zijn om ernstige wonden en amputaties te voorkomen.
Tijdens de screening wordt gekeken naar een verminderd gevoel, vaatlijden, risicofactoren door bepaalde ziektes standsafwijkingen en drukplekken op de voet.
Voor uitgebreide informatie bekijk dit filmpje.https://www.youtube.com/watch?v=Xl9XgnSA4dI

Reumatische voet

Voor iemand met reumatische klachten is het noodzakelijk dat uw pedicure kennis heeft over deze ziekte en de gevolgen.
Door onze specialisatie kunnen wij goede adviezen geven over de te gebruiken materialen en hulpmiddelen en zorgen voor drukverlichting bij de knobbels.

Oncologische voet

Indien u chemokuren bent ondergaan veranderd de huid en wordt kwetsbaarder. De voetverzorging brengt dan extra aandachtspunten met zich mee. De medische pedicures houden hier rekening mee.

Kalknagels

Samen met likdoorns en voetschimmel behoren kalknagels tot de meest voorkomende voetaandoeningen. En of ze nu zichtbaar zijn of niet, het blijft vervelend. Daarom wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten hoe je ze kunt voorkomen én eventueel behandelen.

Wat zijn kalknagels?

Een “kalknagel” bestaat niet. Dit woord wordt gebruikt voor zowel een verdikte nagel veroorzaakt door schimmel als een verdikte nagel veroorzaakt door druk. Ondanks een andere oorzaak zijn de uiterlijke kenmerken hetzelfde. De nagel is verdikt, brokkelig en/of er is een verkleuring zichtbaar.

Hoe ontstaan verdikte nagels?

Een verdikte nagel kan worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. Deze schimmel komt voor in onze leefomgeving. De schimmel komt soms op het lichaam door contact met huidschilfers van iemand die al besmet is. Vochtigheid vergroot de kans op een schimmelinfectie, maar ook verminderde weerstand kan eerder leiden tot schimmels. Een schimmel begint meestal bij een infectie aan de nagelranden. Van daaruit verspreidt de schimmel zich verder in de nagel.
Daarnaast kan een verdikte nagel ontstaan door druk. Denk hierbij aan knellende schoenen, bepaald werk of door sporten.

Hoe kun je verdikte nagels voorkomen?

Het is belangrijk dat je het schimmels zo moeilijk mogelijk maakt om te groeien. Droog daarom goed je voeten en tenen. Draag daarnaast ook droge, wollen of katoenen sokken. Draag slippers in openbare ruimtes. Deel ook geen nagelschaar met iemand anders in het gezin en was je voeten altijd goed met een antibacteriële zeep, zodat de zuurgraad intact blijft.
Zorg ervoor dat de schoen bij je voet past zodat de nagels geen druk krijgen. Geef de voeten dus voldoende ruimte in schoenen.

Hoe kun je verdikte nagels behandelen?

Om verdikte nagels te behandelen is het belangrijk om te weten of deze veroorzaakt worden door schimmel of door druk. Een podotherapeut kan beoordelen waar de druk vandaan komt en er een oplossing voor bedenken.
Zijn uw nagels verdikt door schimmel dan adviseren wij om de nagel dun te laten frezen en daarna te behandelen met een tinctuur zoals daktarin of Dadi Oil en solution spray. Het wegfrezen zou dan om de 6 weken herhaald moeten worden.
Er bestaat ook medicatie voor een verdikte nagel als gevolg van schimmel. Dit medicijn schrijft de huisarts voor, de huisarts bepaald dan of het om een schimmel gaat of een verdikte nagel door druk.
Bedenk wel dat het vaak een lange adem vergt om verdikte nagels te behandelen. De schimmelinfectie zit namelijk onder de nagel en is dus moeilijk van buitenaf te bereiken. Het beste effect bereik je als de infectie nog niet te diep in de nagel zit. Het is daarom belangrijk om snel in te grijpen.

Wratbehandeling

Een wrat is een virus die een vergroeiing van zenuwbanen en bloedvaten vanuit de gezonde huid naar het eelt veroorzaakt. Zijwaartse druk geeft meer pijn dan loodrechte druk.
Een voetwrat aan de onderzijde van de voet verschilt met een andere wrat omdat er druk op uitgeoefend wordt en daardoor een dikkere laag eelt ontstaat. Deze eelt kan niet geheel weggehaald worden ivm het bloeden door de bloedvaten die ertussen zitten en de pijn door de zenuwbanen.
Behandelingsmethode: Pakking met salicylzuurzalf die gedurende 5 dagen blijft dit erop zitten, daarna kunt u een deel van het eelt met de wrat eraf halen.
Met een tinctuur van salicylzuur zoals duofilm kan de wrat dagelijks aangestipt worden vlak voor het naar bed gaan. Dan kan de tinctuur doordringen. Elke 4 weken kunt u door de pedicure het deel van de eelt laten verwijderen waarvan de zenuwbanen en bloedvaten eelt zijn geworden door de tinctuur.

Siliconen ortheses

Om de oorzaak van bepaalde voet- of huidproblemen te verhelpen kan een teenstukje van siliconen gemaakt worden. Een orthese kan gemaakt worden voor verschillende doelen:
protectie: tegen onder andere likdoorns of bursa op of tussen de tenen
correctie: van bijvoorbeeld een klauwstand van een teen
consolidatie: waarmee wordt voorkomen dat een afwijking steeds erger wordt
preventie: om bijvoorbeeld een scheefgroeiende teen die nog geen last geeft, geen klachten te laten geven

Nagelbeugels

Bij tunnelnagels of nagels die in de nagelwal drukken.
Methode Ross-Fraser. Er wordt een roestvrij stalen draadje om de nagel gebogen. Doordat de nagel door een lichte spanning niet meer krommer kan groeien, groeit hij recht vooruit. De pijn is vrijwel meteen verdwenen.
De beugel dient om de 6 tot 10 weken verplaatst te worden afhankelijk van de snelheid waarmee de nagel groeit.