Oefening 1: Rekken dijbeenspier

Ga rechtop staan en zoek steun met één hand. Buig een been, pak de enkel vast en trek de hiel naar de billen toe totdat u rek voelt in het bovenbeen. Houd dit 8 à 15 seconden vast en herhaal.
De rek kan verhoogd worden door het bovenbeen nog wat meer naar achteren te brengen, terwijl het bovenlichaam goed rechtop blijft.

 

Oefening 2: Rekken spier buitenzijde bovenbeen

Voor rekken rechterbeen: kruis uw rechterbeen zover mogelijk achter uw linkerbeen. Breng uw achterarm omhoog en buig nu zover mogelijk naar links, totdat u rek voelt in uw rechterzij en aan de buitenzijde van uw rechter bovenbeen. 8 à 15 seconden vasthouden en herhalen.

 

Oefening 3: Versterken bovenbeenspieren

Ga languit op de grond of op een bank zitten, met een opgerolde handdoek of een kussentje in de knieholte. Strek het been en houd dit 6 seconden vast. 20 maal 6 seconden herhalen. U kunt de oefening verzwaren door een gewicht of zandzakje om de enkel aan te brengen.


Oefening 4: Versterken bovenbeenspieren

Ga staan met de benen ongeveer een schouderhoogte uit elkaar.
Veer vanuit een vrijwel gestrekte stand iets door de knieën (nooit verder dan 90 graden) en strek vervolgens de benen weer. Rustig uitvoeren gedurende 30 seconden. Herhaal de oefening drie keer.

 

Oefening 5: Versterken bovenbeenspieren

Zelfde oefening als de vorige, maar nu op één been. Let hierbij op de de knie in dezelfde lijn als de enkel blijft! (midden knieschijf thv 2e teen)
Oefening is te verzwaren door de ogen te sluiten en/of met de armen te zwaaien en/of tijdens de oefening een bal te stuiten.
Rustig uitvoeren gedurende 30 tot 60 seconden; oefening drie keer herhalen.

 

Oefening 6: Versterken bovenbeenspieren

Ga staan met de benen ongeveer op schouderbreedte uit elkaar.
Buig de knieën ongeveer 90 graden en houd dit 30 tot 60 seconden vast.
Benen goed losschudden en oefening herhalen.

 

Oefening 7: Versterken bovenbeenspieren

Zet de voeten op schouderbreedte uit elkaar, stap met één been naar voren waarbij de knie 90 à 100 graden gebogen wordt. De knie mag niet voorbij de tenen komen. Maak vervolgens verende bewegingen, waarbij u het gewicht afwisselend verplaatst van het achterste naar het voorste been, zonder terug te stappen.
U kunt de oefening verzwaren door volledig terug te stappen en weer uit te stappen. Herhalen voor het andere been.

Indien u wilt weten of wij iets voor u kunnen betekenen, bieden wij u een gratis 10 minutengesprek aan bij een van de podotherapeuten van Podotherapie van der Kaa in Tilburg, Dongen, Goirle of Gilze.
Bel voor het maken van een afspraak voor een 10 minutengesprek of een onderzoek van 45 minuten naar 013-4633986.
Tarieven vindt u bij tarieven en vergoeding.