Veelgestelde vragen – Podotherapie van der Kaa B.V. – Tilburg

Podotherapie van der Kaa B.V.

Header afbeelding

Veelgestelde vragen

Wat is een goede podotherapeut?

Een goede podotherapeut luistert goed naar uw hulpvraag of probleem.
Een goede podotheraoeut neemt de tijd voor u. 40 min. voor een eerste bezoek en 30 min. voor de controles.
Een goede podotherapeut geeft u goede adviezen en werkt samen met andere disciplines
Een goede podotherapeut past zorgvuldig de zolen in de schoenen en test de werking alvorens de zolen afgewerkt worden met een afdeklaag.
Bij een goede podotherapeut heeft u het gevoel in goede handen te zijn voor al uw voetproblemen.

Kan ik nog naar de podotherapeut door de corona maatregelen?

Ja hoor. Wij plannen eerst een belafspraak in om te kijken hoe we u zoveel mogelijk online kunnen helpen. Mocht het toch nodig zijn om naar de praktijk te komen dan onderzoeken wij u op 1.5 meter afstand. Ook hebben wij een gratis haal- en brengservice van de zolen. Zodat u niet de deur uit hoeft.

Kan ik mijn zolen wassen in de wasmachine?

Nee, zolen zijn niet geschikt om te wassen in de wasmachine. Als ze erg vuil zijn kunt u ze afnemen met een vochtige doek. Wanneer u ze niet schoon krijgt kunt u het deklaagje laten vervangen. Vergeet de steunzolen ook niet uit de schoenen te halen voordat u de schoenen in de wasmachine stopt.

Kan ik de orthese wassen?

De orthese kunt u voorzichtig met de hand wassen met lauwwarm water en handzeep. Let erop dat u niet te veel aan de orthese trekt. Dep de orthese na het wassen droog en bewaar in een doosje met talkpoeder. Dit om het broeien tussen de tenen te beperken.

Hoe kan ik mijn zolen het beste laten drogen?

Als zolen nat zijn geworden mag u ze nooit boven een warmtebron (bijvoorbeeld een verwarming) laten drogen. Hierdoor kunnen ze krimpen. U kunt ze het beste naast de schoenen leggen en aan de lucht laten drogen.

Kan ik mijn podoslippers/sandalen ook gebruiken naar het zwembad of de sauna?

Nee, het materiaal van het voetbed van de slippers/sandalen is gemaakt van EVA, net als de zolen. Dit materiaal is niet geschikt voor hogere temperaturen want dan kan het krimpen of vervormen. Laat ze dan ook nooit in de zon liggen of in een warme auto. Het is niet erg als de slippers een beetje nat worden maar gezien de verlijming van de slippers is het niet verstandig om ze in een te natte omgeving te gebruiken.

Zijn er kosten verbonden aan een bezoek?

Ja er zijn kosten verbonden aan een bezoek aan de podotherapeut of pedicure. Voor de kostenĀ klik hier

Vallen de kosten van de podotherapeut onder het eigen risico?

Nee, de vergoedingen voor podotherapie zitten in de aanvullende verzekering. Dit gaat dus niet af van uw eigen risico. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het verzekeringspakket dat u heeft afgesloten.

Hoe lang kan ik met mijn zolen doen?

Dit is erg verschillend. Wij adviseren de zolen ieder jaar te laten controleren om zo vroegtijdige slijtage te kunnen herkennen en de zolen aan te passen of te vervangen.

Ik heb veel last van zweetvoeten, welke afdeklaag kan ik het beste op mijn steunzolen dragen?

Het beste kunt u voor een leder afdeklaag gaan, dit is een natuurlijk materiaal wat vocht kan opnemen. Bij extreme transpiratie kan het leder echter juist sneller slijten vanwege de vochtopname, dan is kunstleder of kunstrubber een beter alternatief.

Wat als de zolen niet helpen?

Uiteraard gaan wij ervan uit dat wanneer wij een podotherapeutische zool maken, evt in combinatie met aanvullende therapie, uw klachten zullen verdwijnen. Iedereen reageert anders op de zolen dus wanneer toch blijkt dat de klachten niet voldoende afgenomen zijn heeft u tot 3 maanden na aflevering van de zolen de kans om gratis op kontrole te komen. Wij gaan dan kijken of er eventueel aanpassingen gedaan moeten worden aan de zolen of dat een aanvullende therapie noodzakelijk is.

Welke aanvullende therapie kan een podotherapeut uitvoeren?

  • Voeten mobiliseren
  • Loopoefeningen, Voetoefeningen
  • Sporttaping of medical taping
  • Schoenadvies, sport, werk en/of dagelijkse schoenen
  • Voetverzorgingsadvies
  • Siliconen teenstukjes, ter strekking van de tenen of drukontlastend
  • Behandelen van eelt, likdoorns of ingegroeide nagels
  • Overleg of een gezamenlijk spreekuur met andere disciplines

Vanaf wanneer mag ik de zolen gaan dragen nadat het afdeklaagje erop gezet is?

Omdat het afdeklaagje wordt vastgezet met lijm is het verstandig om na het afleveren van de zolen minimaal 1 uur te wachten met het dragen van de zolen. Dit zorgt er voor dat de deklaag volledig gehecht is aan de zool. De eerste keer worden de zolen meestal vastgezet met een rubbercementlijm, hierdoor is de zool makkelijker open te maken mochten er eventuele aanpassingen aan gedaan worden. Indien u nog op controle komt dan wordt de zool altijd goed vastgezet. Indien u ziet dat de afdeklaag loslaat dan kunt u altijd bellen om deze kosteloos te laten lijmen.

Ik voel de zool niet in de voetboog, is dit erg?

Het kan voorkomen dat u de zool niet in de voetboog voelt, dit is afhankelijk van uw stand van de voet en hoe de voet afwikkelt.

Moet mijn kind bij elke nieuwe maat nieuwe zolen?

Nee, de zolen kunnen vaak 1 tot 2 maten verlengd worden afhankelijk van de elementen. Zolang deze nog aansluiten kunnen we door middel van een nieuwe afdeklaag de zolen verlengen. Het is verstandig om de nieuwe schoenen in de grotere maat te kopen voordat u terugkomt zodat we de zolen precies kunnen aanpassen aan de nieuwe maat.