Podotherapie – Podotherapie van der Kaa B.V. – Tilburg

Locaties

Tilburg West
Tilburg Reeshof
Tilburg Piushaven
Tilburg Noord
Dongen
Goirle
Gilze

Adresgegevens

Dragonstraat 21
5044 HR Tilburg

Tel: 013-4633986
E-mail: info@allesovervoeten.nl

Openingstijden

Maandag: 09.00 - 19.00
Dinsdag: 09.00 - 19.00
Woensdag: 09.00 - 19.00
Donderdag: 08.00 - 17.00
Vrijdag: 08.00 - 16.00

Podotherapie

PODOTHERAPIE is sinds 1982 in Nederland een wettelijk erkend paramedisch beroep. In december 1997 is de BIG-wet ingevoerd. Het beroep van podotherapeut is daarin geregeld in artikel 34, door middel van een Algemene Maatregel van Bestuur. Onder andere betekent dit, dat de titel “podotherapeut” een beschermde titel is.

Wat doet een podotherapeut

Tijdens een podotherapeutisch onderzoek wordt het looppatroon beoordeeld, de voetstand opgemeten en de bewegingsmogelijkheden van de voet bekeken om de oorzaak van de klacht op te sporen.

Waardoor ontstaan voetproblemen?

 • Stands- en/of vormafwijkingen
  Te denken valt aan platvoeten, holvoeten, gekantelde voeten of aangeboren afwijkingen, ieder met hun eigen problematiek.
 • Teenafwijkingen
  Hamertenen, klauwtenen, scheefstaande grote tenen kunnen veel irritaties opleveren in combinatie met schoenen.
 • NagelproblemenHet bekendste nagelprobleem is de ingegroeide nagel. De term ‘kalknagel’ wordt in de volksmond vaak gebruikt voor een verdikte, brokkelige, geelverkleurde nagel. Meestal is er dan sprake van een schimmelinfectie.
 • Huidproblemen
  Overmatige eelt- en likdoornvorming kunnen veel pijnklachten veroorzaken. Het is belangrijk om de oorzaak van dit probleem aan te pakken.
 • Specifieke problemen bij
  diabetes mellitus / reuma / kinderen / sporters.
 • Overbelasting
  Continu een verkeerde beweging maken zorgt voor overbelasting van een gedeelte van de voet, maar mogelijk ook aan knieën, heupen en/of rug.
 • Schoeisel
  Slecht passend schoeisel is de basis voor veel voetproblemen. Door de juiste adviezen van uw podotherapeut weet u waar u op moet letten.

Therapiemogelijkheden

 • Podotherapeutische zolenZooltherapie om de voetstand te corrigeren of te verbeteren voor een betere drukverdeling onder de voet te creëren, waardoor de functie van de voeten verbeterd en pijnklachten verminderen en/of verdwijnen.
 • Siliconen orthese (=teenstukje)
  Afwijkende teenstanden worden gecorrigeerd en/of drukplekken worden voorkomen.
 • Instumentele voetbehandeling
  bestaande uit de behandeling van overmatig eelt- en likdoornvorming, ingegroeide nagels en wratten. Tevens valt hieronder de wondverzorging bij patienten met diabetes mellitus. Een podotherapeut voert deze behandelingen uit als de verzorging van een pedicure niet meer toereikend is.
 • Orthonyxie (nagelbeugeltechniek)
  Een beugeltje van verchroomde draad wordt om de nagel geplaatst. De nagelvorm wordt gecorrigeerd en ingroeien wordt voorkomen.
 • Tijdelijke vilttheapie – voorlopige therapie
  Pijnlijke drukkplekken of wondjes worden met vilt direct ontlast en beschermd.
 • Voorlichting
  Adviezen over de dagelijkse voet- en of nagelverzorging en schoeisel.
 • Sporttaping en medical taping
  Sporttaping en medical taping kunnen worden toegepast als aanvullende therapieën.

Wat doet een sportpodotherapeut?

De sportpodotherapeut heeft zich zowel in de diepte als in de breedte gespecialiseerd.
In de diepte door zich de biomechanica van de sporter volledig eigen te maken, in de breedte door nadrukkelijk pro-actief te werken als onderdeel van een team zorgverleners rondom de sporter.
Sportpodotherapeuten gaan zich nadrukkelijker profileren bij sportclubs en zoeken nog meer samenwerking met andere gespecialiseerde disciplines in de sportgeneeskundige zorg, zoals sportartsen, sportfysiotherapeuten, sportoefentherapeuten, sportmasseurs, maar ook trainers en begeleiders. Dit zal ertoe leiden dat sporters minder vaak en minder lang geblesseerd zijn, dankzij gerichte sportpodotherapeutische interventies. Hierbij kunt u denken aan het in kaart brengen van predisponerende factoren, preventie (bracing, taping, individuele sportinlays, opheffen predisponerende factoren) en blessureherstel.
In een wereld waar elke seconde telt, zet sportpodotherapie elke sporter op voorsprong.

De sportpodotherapeut weet wat de sporter beweegt.