Podotherapie van der Kaa B.V.

Header afbeelding

Wat is podotherapie?

Podotherapie is sinds 1982 in Nederland een wettelijk erkend paramedisch beroep. In december 1997 is de BIG-wet ingevoerd, waarbij het beroep van podotherapeut wordt gereguleerd in artikel 34 via een Algemene Maatregel van Bestuur. Dit betekent dat de titel “podotherapeut” een beschermde titel is.

Wat doet een podotherapeut?

Een podotherapeut voert een uitgebreid onderzoek uit om de oorzaak van klachten te achterhalen. Hierbij wordt het looppatroon beoordeeld, de voetstand gemeten en de bewegingsmogelijkheden van de voet geanalyseerd. Voetproblemen kunnen ontstaan door:

  1. Stands- en vormafwijkingen: Denk aan platvoeten, holvoeten, gekantelde voeten of aangeboren afwijkingen, elk met hun specifieke problemen.
  2. Teenafwijkingen: Hamertenen, klauwtenen en scheefstaande grote tenen kunnen ongemak veroorzaken, vooral in combinatie met schoenen.
  3. Nagelproblemen: Dit omvat ingegroeide nagels en kalknagels, die vaak worden geassocieerd met schimmelinfecties.
  4. Huidproblemen: Overmatige eelt- en likdoornvorming kan veel pijn veroorzaken, en het is van belang om de onderliggende oorzaak aan te pakken.
  5. Specifieke problemen bij diabetes, reuma, kinderen en sporters.
  6. Overbelasting: Herhaaldelijk een verkeerde beweging maken kan leiden tot overbelasting van de voeten, evenals problemen in de knieën, heupen en rug.
  7. Schoeisel: Slecht passend schoeisel vormt de basis voor veel voetproblemen. De podotherapeut kan advies geven over de juiste schoenkeuze.

 

Therapeutische mogelijkheden omvatten:

  • Podotherapeutische zolen: Deze corrigeren de voetstand en verbeteren de drukverdeling, waardoor de voetfunctie wordt verbeterd en pijnklachten verminderen of verdwijnen.
  • Siliconen orthese (teenstukje): Dit corrigeert afwijkende teenstanden en voorkomt drukplekken.
  • Instrumentele voetbehandeling: Dit omvat de behandeling van overmatig eelt, likdoorns, ingegroeide nagels en wratten, evenals wondverzorging bij diabetespatiënten wanneer pedicurebehandeling niet voldoende is.
  • Orthonyxie (nagelbeugeltechniek): Dit omvat het plaatsen van een beugel om de nagel om de nagelvorm te corrigeren en ingroeien te voorkomen.
  • Tijdelijke vilttherapie: Dit biedt directe verlichting en bescherming bij pijnlijke drukplekken of wondjes.
  • Voorlichting: De podotherapeut geeft advies over dagelijkse voet- en nagelverzorging en de keuze van schoeisel.
  • Sporttaping en medical taping: Deze kunnen als aanvullende therapieën worden toegepast.

 

Wat doet een sportpodotherapeut?

Sportpodotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in de biomechanica van sporters en werken proactief binnen het zorgteam rondom sporters.

Ze werken samen met sportartsen, sportfysiotherapeuten, sportoefentherapeuten, sportmasseurs, trainers en begeleiders om blessures te voorkomen en te behandelen.

Sportpodotherapeutische interventies omvatten het identificeren van predisponerende factoren, preventie (door middel van braces, taping, individuele sportinlays en het wegnemen van predisponerende factoren) en blessureherstel. De sportpodotherapeut stelt sporters in staat om optimaal te presteren en blessures te vermijden in een wereld waar elke seconde telt. Ze begrijpen wat sporters nodig hebben en hoe ze in beweging zijn.